Най-утвърденият екоетикет в туристическия сектор  – Син флаг“ – ще

...
Най-утвърденият екоетикет в туристическия сектор  – Син флаг“ – ще
Коментари Харесай

„Син флаг“ – възможност за подобряване на имиджа на българския туризъм

Най-утвърденият екоетикет в туристическия бранш  – „ Син байрак “ – ще носят 21 български плажа и едно пристанище през това лято. Което е самобитен връх за България, откакто през 2022 година по българското Черноморие се вееха 19 сини флагове.

Към обичайните носители на етикета в бургаски район от тази година се причислява и още един плаж в Св. Влас, стана ясно откакто интернационално жури прегледа всички кандидатури в средата на април и при започване на месец май разгласи спечелилите признанието.

Проверка на Economic.bg откри, че бургаска област е най-наситена със сини знамена. Ако се стартира от север на юг, това са плажовете Обзор – Централен, Св. Влас – Изток, Св. Влас – Нов плаж, трите плажа на Слънчев бряг, Несебър – Юг, Поморие – Изток, Созопол – Централен и Созопол – Харманите, Къмпинг " Черноморец ", Дюни, Дюни – Юг и Аркутино.

Ето кои са и останалите плажове, получили признанието „ Син байрак “:
Бялата лагунаАлбенаКранево-СеверЗлатни пясъциСлънчев денХижа Черноморец-ЮгБяла-ЮгДюниДюни-ЮгАркутинокакто и единствената, отговаряща на международните стандарти и отличена марина в България – Марина Диневи.Какво е „ Син байрак “?
Синият байрак е въведен в България през 1995 година с награждаването на плаж Слънчев бряг с оценката. Всяка година Син байрак се присъжда на над 5000 плажа, яхтени пристанища и туристически кораби в 50 страни по света.

Синият байрак произлиза от Франция от 1985 година и като най-утвърденият еко-етикет в света има задачата да предизвиква екологичното обучение и устойчивото развиване на туризма и цели да увеличи екологичното схващане и да насърчи положителното ръководство на плажове, яхтени пристанища и лодки за екотуризъм по целия свят.

Според Националния координатор на Програмата „ Син байрак “ тя се е потвърдила през годините като отличен образец за сполучлива процедура, създаваща благоприятни условия за овластяване на всички заинтригувани страни в допир с плажовете – локални поданици, туристи, концесионери да допринесат позитивно за устойчивото ръководство на крайбрежието, да опазват крайбрежните екосистеми, като в същото време се притеглят нови гости и се предизвиква виновният туризъм.

Българско Движение „ Син байрак “ ръководи Програмата „ Син байрак “ в България от името на Фондацията за екологично обучение (FEE) - най-голямата международна организация за екологично обучение, с членове от всевъзможен тип и размер във всяко кътче на света, наред с другите й Програми – Зелен ключ, Екоучилища, Учим за гората.
Нови благоприятни условия
Растящият брой български плажове, които получават интернационално самопризнание за качество, е следващата добра опция за страната ни за възстановяване на имиджа на туристическия бранш, както и реализирането на по-добра рекламна акция. На това мнение е ръководителят на Националния ръб по туризъм Полина Карастоянова.

От една страна, признанието „ Син байрак “ е детайл от цялостната идея за реклама на страната. От друга, обаче всеки обособен бранд по Черноморието има своя корпоративна реклама и влагат големи средства в разнообразни канали “, споделя Карастоянова пред Economic.bg.

Тя още веднъж повдига тематиката за средствата за национална реклама и какъв брой „ скромни “ са те. Карастоянова направи съпоставяне с парите, които частния бизнес отделя за реклама и привличане на туристи - „ два до три пъти повече средства “.

Припомняме, че през 2022 година на Министерството на туризма за реклама бяха отделени едвам 18 млн. лева Поради неналичието на гласуван Бюджет 2023 към днешна дата ведомството разполага с едвам една дванадесета от тази сума/

Редно е да се каже, че потока туристи и интереса към България, в действителност се базира на съвкупността от националната реклама с този на частния бизнес “, прецизира Карастоянова.
Амбиции
В края на Лято 2022 служебният министър на туризма Илин Димитров разгласи амбициозна цел за най-малко 40 плажа по българското Черноморие със „ Син байрак “ през 2023 година

Очевидно служебната власт не съумя да реализира желанията си, само че от сектора правят оценка труда на ведомството и оправдават непостигнатите цели с „ справедливи условия “.

Подкрепям амбициозните цели. Има справедливи условия, които от време на време вършат невероятно реализирането на тези цели и това не значи че те не са в развиване. Мисля, че е  крайно време българския туристически артикул да бъде подложен в „ А група “ на секторите и да продължаваме да си слагаме амбициозни цели “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР